Тежки нарушения, граничещи с престъпления в Благоевград

Тежки нарушения, граничещи с престъпления при изграждането на плувния басейн в ж.к. „Еленово“ са открити при извършени проверки от Община Благоевград. Сред тях са липса на Акт 12 и фалшифициране на Акт 15 с положени неистински подписи на архитекти и инженери, това заяви на пресконференция кметът Илко Стоянов.

Окръжна прокуратура е сезирана за фрапантните нарушения, като се очаква компетентните органи да извършат проверка както на фирмата изпълнител ЕТ „Маргарита-П- Иван Костадинов“, така и на служители на Общината, които са заемали ръководни длъжности по време на изпълнение на обекта, подчерта Илко Стоянов.

Кметът на Благоевград за прозорецa на македонския клуб: Провокацията беше постигната

Той припомни, че през 2014 г. Община Благоевград е получила ПМС от държавата и е сключен договор за инженеринг на СК „Пирин“ в кв. „Еленово“, ведно с плувния басейн, на стойност около 2.4 млн. лева.

За обекта, завършен през 2015 г., обаче е било необходимо да бъдат разплатени допълнителни 1,4 млн. лева, които с лихвите и разходите по делото са на стойност около 2,5  млн. лева.

Кметът заяви, че влязлото в сила решение на ВКС ще се отрази на бюджета на Община Благоевград, касаещ местните дейности. То ще повлияе на всички общински предприятия, в това число ОП „Благоевград ремонт строй“, БД „Спортни имоти“, ОП „Озеленяване“, ОП „Чистота“. Ще рефлектира и върху местните дейности, сред които еднократните помощи за новородени, социални помощи, инвитро и социалния патронаж.

Срути се част от бетонна ограда на детска градина в Благоевград

Решението ще се отрази и на финансирането на спортните клубове, за което кметът предупреди на заседание на Общински съвет.

Илко Стоянов заяви, че ще задържи Общината стабилна, въпреки допълнителните усложнения предвид липсата на правителство, на бюджет и на невъзможността да се тегли кредит поради изтичането на мандата на настоящия Общински съвет