Управляващите развързаха торбата и обявиха още мерки

Борисов обяви още мерки – за работилите, не за протестиращите

Автор:

news.bg

Ние все още не теглим заем, все още се опитваме да запазим бъдещето на следващите поколения. Предстоят изключително тежки месеци. Само след три месеца никой няма да иска да сяда да обяснява.

С такъв коментар премиерът Борисов представи разчет на средствата и мерките, които се предвиждат – в общ размер на 1 млрд. и 163 млн. за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически мерки. Средствата ще бъдат отпуснати от националния бюджет.

Правителството смята да удължи извънредната епидемична обстановка, за да може икономическите и социалните мерки да продължат да действат. Обяви още премиерът Бойко Борисов.

Властта дава близо 2 млрд.лв. за социални и икономически мерки в COVID-кризата

Властта дава близо 2 млрд.лв. за социални и икономически мерки в COVID-кризата

Всичко това е от мазнинки, не взимаме дълг, увери Борисов

Това за хората, които не са на протест, а са работили, коментира Борисов. Средствата са в рамките на фискалната програма за 2020 г. и няма да теглим заем, ползваме мазнинките, които имаме. „Това очакват огромната част от хората, които не са на протест, а работят, така че с цялото ми уважение към тези, които го правят“, посочи Борисов.

Всички икономисти вещаят изключително тежка рецесия, а тя е факт, ние сме в нея, посочи още Борисов и допълни, че единственият шанс да преминем през нея е с компромиси и единение на нацията.

Борисов подчерта, че на протестите затова и нищо не предлагат и не се говорят за пари, а „всичко опира до сметката„.

Съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезе Европа и светът, когато денят намалее, времето стане студено и дойдат и другите грипове.

„Съжалявам, че няма отговорни хора, които да седнат и да кажат: Добре, политиката си е политика, какво правим нататък, как ще се измъкнем от това, ако се случи това, това и това“, каза премиерът.

По думите му протестът е чудесна форма, за да се види, че у нас има демокрация. Не по темата за корупцията, а по други теми за налагане на европейските ценности, заяви Борисов, че си има ВСС и „ние никога не се изказваме по тема „съдебна система„. Има обаче много работа по други юридически документи, които трябва да се приемат в следващите месеци.

Най-лесно ще е в следващите месеци на опозицията, по думите му, защото ще може да критикува всичко и ще има поле за това. Той разкритикува опозицията и протестиращите и за това, че не говорят нищо за Зелената сделка, а само след година – два Маришкият басейн няма да е същият.

Борисов изтъкна, че мерките, които сега се прилагат, са консултирани със социалните партньори. Както и да се развиват протестите ние сме длъжни да вземем тези решения, за да може те да се изпълняват още следващите дни, каза Борисов.

2020-07-27T14:18:00+03:0027.07.2020|Други новини|