В Царево се обявиха против нови защитени зони до приемането на ОУП

Против обявяването на нови защитени зони и местности в Царево (подробности вижте тук), до приемането на Общ устройствен план (ОУП), се обяви днес общинският съвет в морския град. Докладната записка беше внесена от кмета Георги Лапчев след постъпили жалби на собственици на земи около Корал.

Не сме против природата, а против начина, по който това се случва и че никой не е питал местните и собствениците на земи за обявяването на района около Корал за част от Натура, посочи кметът Георги Лапчев:

Нали, в духа на новото време, сега се говори, че трябва да има колкото се може повече прозрачност. Че негово величество суверенът трябва да решава. Къде е мнението на суверена в момента“, добави той.

Местните жители са притеснени, коментира кметът на Лозенец Женя Гандиева:

„Първо – от факта, че никой не се допита до тяхното мнение, даже не са и уведомени за това решение. Никой не е наясно какво ще се случва с техните земи“, посочи тя.

От опозицията гласуваха „въздържал се“, Емил Пейчев коментира:

Гласувахме по този начин, защото смятаме, че не сме ние органът, който трябва да вземе това решение. В крайна сметка министърът е представител на върховенството на закона и реално погледнато ние няма как да променим негово решение“, смята Пейчев.

Мнозинството в общинския съвет прие докладната записка и се обяви против създаването на нови защитени местности, докато не бъде приет Общият устройствен план, заедно с екологичната оценка, както и плана за управление на парк „Странджа“. Решението им ще бъде изпратено на екоминистъра.

Против разширението на трите зони „Ропотамо“ (с Корал), „Галата“ и „Плаж Шкорпиловци“ се обявиха и от Националната асоциация „Българско Черноморие“, които изпратиха отворено писмо до президента и до екоминистерството.