Зърнопроизводителите излязоха на национален протест

Автор:

news.bg

Зърнопроизводителите излязоха на национален протест. Недоволството на бранша бе породена от решението на правителството да вдигне забраната за внос на зърно от Украйна.

Опитите за диалог между земеделците и властта не дадоха резултат. Премиерът Николай Денков нарече зърнопроизводителите терористи, а протестите опит за шантаж.

В протестните действия се включват над 25 организации. Земеделците обявиха, че ще блокират ключови пътища в страната, както и гранични пунктове. Те настояват забраната за внос на украинско зърно да бъде върната и да получат допълнителни средства от ЕК. От бранща посочват, че секторът е в ситуация, близо до колапс

По информация на БНР над 300 земеделски производители с трактори, комбайни и друга техника са се събрали на изхода на Стара Загора в посока магистрала „Тракия“. От Тракийския съюз на зърнопроизводителите съобщават, че полицията е опитала да спре участници в протеста.

Зърнопроизводители от Благоевград пък се готвят да блокират кръговото движение на Е-79 и АМ „Струма“. Тежка техника блокира пътя към ферибота в Оряхово. Земеделците блокират също пътищата към ГКПП Дунав мост – Русе и ГКПП Дунав мост – Видин.

Ръководството на Българския фермерски съюз пък се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена цялата агротехника от района.

От МВР посочиха, че хвърлят целия си ресурс, за да обезпечат опазването на реда по време на протестите. Също така е създаден временен оперативен щаб, в който влизат МВР, Прокуратурата, ИА „Автомобилна администрация“, АПИ и представители на НАП.

Производителите от Бургас и региона блокираха кръговото кръстовище на Ахелой, което е част от главния път Бургас – Варна. Лозарят Мартин Пенчев, организатор на протестите в Бургас, посочи, че държавата не може да допуска нелоялна конкуренция, която да съсипва българския производител във всички браншове. Протестиращи също така блокираха и Петолъчката в Сливен.

По думите на Преслав Георгиев, земеделски производител от Ябланица, управляващите не знаят каква буря се задава от този вятър, който се посели.

В област Добрич със земеделска техника блокирано движението на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, кръговото кръстовище на Балчик и пътят за Силистра в село Карапелит. Трактори пък са спрели движението по Е-79 край Монтана.

Министърът на транспорта убеден, че протестът на зърнарите е политически

Министърът на транспорта убеден, че протестът на зърнарите е политически

България няма какво да загуби от вноса на украинско зърно

2023-09-18T12:34:55+03:0018.09.2023|Други новини|