Засилен интерес към експерименталното машинно гласуване в Сливница

Текст и снимка: Ани Петрова-БНР

При засилен интерес преминава експериментът на Централната избирателна комисия за гласуване изцяло с машина в град Сливница. Целта е да се установи колко време е необходимо на избирателите да дадат своя глас, обясни Красимир Ципов, член на ЦИК:

„На по-младите хора им отнема около минута, но има и по-възрастни хора, които за първи път участват в такъв експеримент. Там установихме времетраене от порядъка между 3-3:30 минути и 4 минути и половина“.

Гражданите, които участваха в тестовото гласуване, споделиха впечатленията си:

„За 36 секунди съм гласувала, много бързо, много елементарно. Никакъв проблем, дори с машина е по-удобно“, сподели избирателка.

„Машинно гласуване, това е новаторското, това е много по-лесно, по-удобно, единствено ако спре токът. Самата машина, надявам се, че като софтуер е добре разработена да не блокира и всичко друго е нормално“, допълни друга.

„Мисля, че няма да има кой знае какви проблеми. По мои впечатления, основно с възрастните хора има някакви малки затруднения, но това е разбираемо. Бързо се ориентират“, каза избирател.

Досега симулационно машинно гласуване бе проведено също в София и в Доброславци. Предстои ЦИК да анализира резултатите и да вземе решение колко машини са необходими за секциите в страната и в чужбина за вота на 11 юли.

2021-05-31T16:54:38+03:0031.05.2021|Други новини|