Жители на Мадара на протест с искане за собствен бюджет

БНР

Неделчо Неделчев – кмет на село Мадара
Снимка: Личен архив

Жители на Мадара излязоха на протест с искане селото да има собствен бюджет. Протестиращите поискаха община Шумен да разреши на кмета им Неделчо Неделчев да се разпорежда с отделен бюджет от около 30 хил. лева годишно.

С лозунги „Мадара е била община и трябва отново да е“ и „Не сме дойна крава за самозабравили се управляващи“ десетки жители на селото настояха община Шумен да се съобрази с решенията на Общото им събрание и да им осигури финансова независимост.

„От 30 години в това село не е пипнато нищо“.

„Има референдум, ще излезем от общината, защото колко години Общината нищо не дава за нашето село“.

Всички кметове поддържаме искането за бюджетно финансиране, обясни Румен Стоянов от Калофер, председател на Сдружението на кметове на кметства:

„Ние сме прекарали вече закон на първо четене. Всяко населено място в България трябва да има собствена финансова рамка и кметът на общината да бъде длъжен да я изпълнява“.

Кметът на община Шумен Любомир Христов не е обжалвал решението за финансова независимост, взето на 7 декември миналата година от Общото събрание на жителите на Мадара. Това обясни на протестиращите кметът на Мадара Неделчо Неделчев и добави:

„Единствената възможност, останала за кмета на община Шумен, е да изпълни решенията“.

2020-02-24T16:28:27+00:0024.02.2020|Други новини|