Обществено обсъждане в Павликени за изграждането на завод за каменна вата

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Изграждането на завод за каменна вата с горивни инсталации, в които на ден ще се изгарят на по над 1000 тона битови отпадъци, ще бъде подложено на обществено обсъждане в община Павликени. Инвестиционното намерение е на бизнесмена Румен Гайтански в най-голямото павликенско село Върбовка.

Фирмата на Румен Гайтански „Петрургия“ има 35-годишен концесионен договор за кариерата за базалт в село Върбовка, считано от март 2013 година.

Кариерата и производствените мощности за каменна вата са на 1,5 км от селото с 1400 жители.

Инвестиционното намерение е за имот от 700 декара, като производствената зона ще обхваща 296 декара. Обещават се 300 работни места. Планира се с три линии да се произвеждат общо 112 500 тона на година каменна вата, а енергията за това ще се осигурява от изгарянето на 1160 тона битови отпадъци дневно.

Във Върбовка няма напрежение сред хората, коментира кметът Ивелин Розинов:

„Този завод е на принципа абсолютно чиста екология. Не виждам напрежение тук, в селото. По-скоро задоволство, тъй като ще бъдат създадени доста работни места“.

В доклада за оценка на въздействието върху околната среда се посочва, че не се очаква замърсяване на въздуха.

На противоположното мнение са природозащитни организации. От сдружението „За земята“ посочиха, че няма яснота за произхода на битовите отпадъци, които ще се изгарят и за вредните емисии от силно токсичните диоксини и фурани.

Срещу инвестиционното намерение се обяви и партията на Цветан Цветанов.

2022-01-06T16:38:07+02:0006.01.2022|Други новини|