Община Созопол с мерки за финансово оздравяване

БНР-Бургас

25,3 млн лева е бюджетът на община Созопол. 1,2 млн. лв. е главницата по кредита, която трябва да бъде платена през 2020 година, а през 2021 година по този кредит ще отидат 2,1 млн. лв.

Задълженията по кредити за поколения напред са общо 22 млн. лева, трябва да бъдат изплатени и други 5 млн. лв. към фирми и РИОСВ.

Бюджетът е съобразен с възможностите ни и  дълговете, каза по време на общественото обсъждане кметът Тихомир Янакиев: Честно е когато имаш някакви взаимоотношения с контрагенти, те да са точни. Не може да има фактури от 2018 г., при положение, че сега сме 2020 година. Провеждам  срещи с фирмите, към които не са правени плащания за над 20 хиляди лева.С всички тях се договаря разсрочване- това е нелека задача, защото става дума за 2, 4 млн.лв. Общите задължения към края на предишната година към контрагентите ни бяха 3.5 млн лв. Задължението към РИОСВ беше към 1,5 млн. с лихвите  стана 1.8 , общо дължимите средства към фирми и РИОСВ достигнаха 5.1 млн.: Януари сме почнали да разплащаме. За  сметопочистване стоеше разход  800 хиляди лева, вече дадохме на фирмата  200 хиляди лева.

Старият план за финансовото оздравяване на общината не е успял да мине пред държавата с посочените в него мерки, изготвя се нов, който включва и тези срещи с представители на контрагентите.

10 % от администрацията е съкратена. По-малко пари ще бъдат дадени за спорт,  ФК Созопол получава 250 хиляди лева,  за културата са отредени 160 хиляди лева.Орязването на парите за култура не ми е приятно, но ще  помогне да излезем от целия батак, добави кметът.

5 млн .лева е капиталовата програма.1.7 млн. за цялостен ремонт на пътя Росен -Равна гора вече са по сметките. 1.5 млн. лв. са заложени за местността Месарите. Граждани настояват там да дойдат  инвеститори. Първо се правят комуникации, парцелите се обособяват, тогава идват инвеститорите, посочи Янакиев. Според жителите на общината му, по примера на Гърция и други държави,  предприемачите е по- добре да развиват дейност в Месарите, отколкото в бургаския Меден рудник. За Буджака пари на този етап няма да се дават, ще се прави обследване.

За проектиране и изграждане на автогара в град Черноморец са заложени 210 хиляди лева, в Черноморец ще се ремонтира и улица Елин Пелин, за проблемния плаж се търсят мненията на експерти, за него ще е необходимо скъпо хидротехническо съоръжение.

ОБЩИНАТА ПОЕМА КОНТРОЛА ВЪРХУ ПАРКИНГИТЕ,  ЩЕ ДАДЕ 80 ХИЛЯДИ ЛЕВА ЗА БАРИЕРИ, ЩЕ ОРГАНИЗИРА САМА ДЕЙНОСТТА.

Бяхме заблудени, че печалбата от паркингите е за 26 хиляди лева, а се оказа че фирмата- партньор е работила с касови апарати на общината и става дума за оборот 26 хиляди, който при преразпределение 60% за фирмата и 40% за общината ни носи само 10 хиляди лева. Ще  си сложим ние паркинг системи, ще сложим машинки, които да отчитат времетраенето на престоя на колите.

Граждани посочиха, че приходите от тази дейност би трябвало при два лева за час да са в размер на поне 200 хиляди лева годишно.

Туристическата такса е на минимума 0.40-0.50 лв. и ще бъде вдигната до нивата на други общини.

Обсъждането на бюджета в Созопол да става в присъствието на прокурор, заради фактите, които се изнасят, предложиха от местната общност. С допълнението, че прокурорите не ходят по обществени обсъждания, а пращат камионетката да вземе когото трябва, кметът продължи разясненията си.

ОБЩИНАТА ЩЕ СИ КУПИ АВТОВИШКА за 70 хиляди лева, защото редовното ползване се оказва скъпо удоволствие. С неефективен проект за 4 млн. лв. са подменени някъде стълбове,  на други места-тела, но не е пипана кабелната мрежа. Така през декември жители на селищната система са звънили за аварии, заради които е необходима автовишка. Една осветяваща точка от този проект с подменен стълб излизала на стойност над 8 хиляди лева.