Осигуряването на отопление през зимата вече е основен проблем за стотици домакинства в община Стралджа

Високите цени на парното и електричеството принуждават все повече българи да се обърнат към традиционните източници на отопление
Снимка: БГНЕС

Осигуряването на отопление през зимата вече е основен проблем за стотици домакинства в община Стралджа. Причината – Държавното горско стопанство „Тунджа“ не е предоставило заявените от кметствата дърва за огрев на населението. Същевременно фирми и прекупвачи, закупили дърва от същото това горско стопанство, ги предлагат на двойни, дори тройни цени.

В над 15 села на община Стралджа домакинствата не са получили и по един кубик дърва за огрев, въпреки че са крайно нуждаещи се. Заявените количества от общината към Държавното горско стопанство „Тунджа“ са близо 2000 кубика. До момента са доставени 60 кубика на цена 70 лева.

Кметовете на селата са се видели в чудо, тъй като хората непрекъснато ги питат кога ще има дърва. Кметът на село Воденичане Милен Ангелов е заявил в стопанството 200 кубика:

„Свърза се с мен служителка на Държавното горско стопанство „Тунджа“ и заяви, че имаме предоставени 36 кубика. След няколко дни пак се обади, за да ме попита дали потвърждавам тези 36 кубика. Казах ѝ, че няма да ги взема, защото ще стане война. Не мога да ги разделя между хората“ – каза Милен Ангелов.

2022-09-09T16:22:10+03:0009.09.2022|Други новини|